Τι πρέπει να κάνετε με την εφορία αν μετακομίσατε

Δείτε τη διαδικασία βήμα – βήμα

Οι φορολογούμενοι που μετακομίζουν συνήθως ξεχνούν να ενημερώσουν την εφορία για την αλλαγή της διεύθυνσης κατοικίας τους. Το θυμούνται όταν έρχεται η ώρα να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωσης όπου απαιτείται να συμπληρώσουν αναλυτικά τα στοιχεία τους.

Ωστόσο, η αλλαγή της διεύθυνσης κατοικίας είναι ίσως η πιο απλή φορολογική συναλλαγή που μπορεί να γίνει από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του σπιτιού σας ή του γραφείου σας με λίγα μόνο κλικ.

Για τις υπόλοιπες μεταβολές ατομικών στοιχείων όπως αλλαγή αστυνομικής ταυτότητας, γάμος ή διαζύγιο θα πρέπει να περάσουν μια βόλτα από την εφορία τους.

Πάντως ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει δηλώσει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα γίνει η διασύνδεση του Taxisnet με τα αρχεία της Αστυνομίας και των ληξιαρχείων των δήμων. Με την ολοκλήρωση της online σύνδεσης όλες οι αλλαγές των προσωπικών στοιχείων των φορολογούμενων και η ενημέρωση των φορολογικών αρχών θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Οι μεταβολές ατομικών στοιχείων του Φορολογουμένου, που περιλαμβάνονται στο έντυπο «ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΑΦΜ» (Μ1), όπως επίθετο, στοιχεία ταυτότητας, διεύθυνση, οικογενειακή κατάσταση θα πρέπει να δηλωθούν στην εφορία.

 

1. Πού, πώς και πότε μπορούν να δηλώνονται οι μεταβολές στοιχείων;

Η γνωστοποίηση των μεταβολών γίνεται στην αρμόδια ΔΟΥ (για τον Μη Επιτηδευματία Φορολογούμενο στη ΔΟΥ στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η κατοικία του, ενώ για τον Επιτηδευματία Φορολογούμενο στην αρμόδια ΔΟΥ της επιχείρησής του). Η αλλαγή της διεύθυνσης κατοικίας μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά, μέσω της σελίδας www.aade.gr (Μεταβολές Μητρώου)

2. Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση που λόγω αλλαγής της διεύθυνσης κατοικίας μου αλλάζω και Δ.Ο.Υ.;

Σε περίπτωση που η αλλαγή διεύθυνσης επιφέρει και αλλαγή Δ.Ο.Υ., δεν χρειάζεται να επιλέξετε εσείς τη νέα Δ.Ο.Υ. Αυτό θα γίνει από τη Δ.Ο.Υ. στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας ανήκετε κατά τη χρονική στιγμή υποβολής της αίτησής σας.

3. Τι θα πρέπει να κάνω σε περίπτωση που κατά την καταχώρηση της διεύθυνσης κατοικίας μου, πληκτρολόγησα λάθος στοιχεία;

Όταν διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος στη συμπλήρωση της οδού, του Τ.Κ. ή του αριθμού της διεύθυνσής σας και η αίτησή σας βρίσκεται σε κατάσταση επεξεργασίας, στη νέα αίτηση που θα υποβάλετε για να διορθώσετε το προηγούμενο λάθος σας, θα πρέπει να συμπληρώσετε εκ νέου όλη τη νέα διεύθυνση (οδό, αριθμό, Τ.Κ.).

4. Πώς θα μπορέσω να δω αν η μεταβολή μου ολοκληρώθηκε σωστά;

Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Δ.Ο.Υ., στο λογαριασμό σας στην επιλογή «Αλλαγή Στοιχείων Μητρώου/Υποβληθείσες Αιτήσεις» στη στήλη «Κατάσταση» εμφανίζεται η ένδειξη «εγκρίθηκε» ή «απορρίφθηκε» καθώς και ο λόγος απόρριψης. Για να δείτε τη νέα Δ.Ο.Υ. και τη διεύθυνσή σας όπως καταχωρήθηκε στο σύστημα πατήστε το πλήκτρο «Εκτύπωση».

 

newsbeast.gr

Αναζήτηση βάση ημερομηνίας

Φεβρουάριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Φίλτρο ανά χρονολογία

Φίλτρο ανά κατηγορία