Τι πρέπει να γνωρίζουν κάτοικοι Ελλάδας και εξωτερικού που αποκτούν ακίνητο

Συγκεκριμένα βήματα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν, όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητο στην Ελλάδα, είτε πρόκειται για κατοίκους εσωτερικού, είτε για κατοίκους εξωτερικού.

Επί της ουσίας, τα όσα θα πρέπει κάποιος να γνωρίζει σχετικά με την απόκτηση ενός ακινήτου στη χώρα μας, χωρίζονται σε δύο βασικές χρονικές κατηγορίες: πριν την απόκτηση του ακινήτου και μετά την απόκτηση ακινήτου.

Πριν την απόκτηση ακινήτου

Έτσι, όσοι σκέφτονται να υλοποιήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα, θα πρέπει πριν το πράξουν να διαθέτουν ΑΦΜ, απευθυνόμενοι για την απόκτησή του στο Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης μίας ΔΟΥ. Επιπλέον, θα πρέπει να υποβάλουν στη ΔΟΥ, δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου, και στη συνέχεια να προβούν στην καταβολή του φόρου που προκύπτει σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δήλωση. Ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται, με ποσοστό 3% επί της αξίας του ακινήτου.

Απαλλαγή ΦΜΑ

Σημειώνεται ότι υπάρχουν δικαιούχοι που δικαιούνται απαλλαγή από τον ΦΜΑ. Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα – έγγαμους, άγαμους ή όσους συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης -, που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα ή προτίθενται να εγκατασταθούν σε διάστημα 2 ετών το αργότερο από την αγορά του ακινήτου. Η απαλλαγή του άγαμου παρέχεται και στον σύζυγο που βρίσκεται σε διάσταση, υπό τον όρο ότι έχει κατατεθεί αίτηση ή αγωγή διαζυγίου, τουλάχιστον, έξι μήνες πριν την αγορά του ακινήτου, με την προϋπόθεση ότι ο γάμος θα λυθεί μέσα σε πέντε (5) έτη από την αγορά.

Oι δικαιούχοι απαλλαγής είναι:

Α) Έλληνες

Β) Ομογενείς από Αλβανία, Τουρκία και χώρες της πρώτην ΕΣΣΔ

Γ)Πολίτες κρατών – μελών της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου

Δ)Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες με βάση τις διατάξεις του π.δ. 96/2008

Ε) Πολίτες τρίτων χωρών που τελούν υπό το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος, σύμφωνα με το νόμο 4251/2014

Τι πρέπει να γνωρίζετε μετά την αγορά ακινήτου

Για όσους προβούν σε αγορά ακινήτου, θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9). Υποβάλλεται 30 ημέρες από την ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου, μόνο ηλεκτρονικά μέσω της σχετικής εφαρμογής Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ, στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Προϋποθεση είναι να έχει πρόσβαση κάποιος στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Taxisnet. Για να μπορέσει κάποιος να δημιουργήσει λογαριασμό στο Taxis, θα πρέπει να εισέλθει στην επιλογή, Βασικές Λειτουργίες, επιλέγοντας στη συνέχεια, Υπηρεσίες Πιστοποίησης και αναλόγως, είτε να προβεί σε αρχική εγγραφή, είτε σε επανεγγραφή, είτε σε ενεργοποίηση λογαριασμού.

Υποχρέωση όσων αποκτήσουν ακίνητο στη χώρα μας είναι η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο, ο οποίος καταβάλλεται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Του Γιώργου Λαμπίρη

Αναζήτηση βάση ημερομηνίας

Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Φίλτρο ανά χρονολογία

Φίλτρο ανά κατηγορία