Σε λειτουργία το μητρώο εμπειρογνωμόνων για τον εξωδικαστικό

Τι προβλέπει η διαδικασία
Σε λειτουργία βρίσκεται μέσω της σελίδας του  ΤΑΧΙSnet, το μητρώο εγγραφής εμπειρογνωμόνων ελεγκτών και εκτιμητών, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη για τις διαδικασίες που σχετίζονται με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Ευθύνη του εκάστοτε εμπειρογνώμονα, είναι να αξιολογεί κατά πόσο είναι βιώσιμη ή όχι, η αίτηση ένταξης στο μηχανισμό που υποβάλλει κάποιος οφειλέτης, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νόμου 4469 του 2017. Στα καθήκοντά του εντάσσεται επίσης η κατάρτιση πλάνου αναδιάρθρωσης για τις οφειλές της κάθε επιχείρησης που υποβάλλει αίτηση, καθώς και η επαλήθευση ή διάψευση τυχόν οφειλών, τις οποίες αμφισβητεί κάποιος οφειλέτης ή οι συμμετέχοντες πιστωτές.

Προϋποθέσεις εγγραφής στο μητρώο

Προϋπόθεση για να εγγραφεί κάποιος στο μητρώο εμπειρογνωμόνων, είναι να είναι ορκωτός ελεγκτής με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, καθώς και πιστοποιημένος εκτιμητής στον κλάδο άυλων αγαθών ή επιχειρήσεων και να είναι εγγεγραμμένος στο σχετικό μητρώο του υπουργείου Οικονομικών.

Αποφάσεις ενταξης κάθε μήνα

Διευκρινίζεται ότι οι αποφάσεις ένταξης θα εκδίδονται κάθε μήνα. Για όσους υποβάλλουν αίτηση εγγραφής, θα πρέπει να το κάνουν μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής διεύθυνσης: www1.gsis.gr/ dsae/egdixexpertsregistry, και στη συνέχεια να συνδέονται στο σύστημα με τους κωδικούς του Taxis.

Σε ό,τι αφορά περιπτώσεις υποβολής ένταξης μικρών επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό, η έδρα των εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να βρίσκεται στα όρια της περιφέρειας, στην οποία έχει την έδρα του ο οφειλέτης. Ο εκάστοτε υποψήφιος εμπειρογνώμονας έχει το δικαίωμα να υποβάλλει μόνο μία φορά αίτημα εγγραφής. Η επιλογή εμπειρογνώμονα πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικής κλήρωσης, οι οποία υλοποιείται με αυτόματη διαδικασία μέσω του συστήματος, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος από τον ενδιαφερόμενο φορέα του Δημοσίου τομέα.

Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα για τους οφειλέτες

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τη Δευτέρα τέθηκε σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Σε αυτήν οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν και τα χρέη του 2017, και αφορούν σε ήδη υποβληθείσες αιτήσεις. Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις που δεν είχαν υποβληθεί, ο κάθε πολίτης θα μπορούσε να προσθέσει τα χρέη του 2017, ήδη από την 1η Ιουλίου.

Στην καινούργια πλατφόρμα, υπάρχουν πλέον και τα 11 δικαιολογητικά, που απαιτούνται για την ένταξη στο μηχανισμό, και διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή. Επιπλέον, οι τραπεζικές οφειλές και οι οφειλές προς το Δημόσιο δεν απαιτούν συμπλήρωση, καθώς η ενημέρωσή τους γίνεται αυτόματα από το σύστημα.

Πηγή : forologikanea.gr

Αναζήτηση βάση ημερομηνίας

Μάρτιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Φίλτρο ανά χρονολογία

Φίλτρο ανά κατηγορία