Περιουσιολόγιο: Σύγκρουση προσωπικών δεδομένων – φορολογικής διαδικασίας

Ένα από τα βασικά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίζει κατά τη δημιουργία του το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, είναι η διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια, το υπουργείο Οικονομικών και οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έχουν ξεκινήσει να δημιουργούν μία εκτεταμένη βάση δεδομένων, η οποία περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία, αποταμιεύσεις ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φορολογικό στοιχείο για τους φορολογούμενους.

Tι θα καταγράφεται στο σύστημα

Η επικείμενη ενεργοποίηση του περιουσιολογίου στην Ελλάδα, οδηγεί το σύνολο των Ελλήνων φορολογουμένων, στην υποχρέωση να δηλώνουν κάθε μορφή περιουσιακών τους στοιχείων, όπως είναι αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών, χωρίς την αναγραφή των ποσών, αλλά και των θυρίδων που τυχόν διατηρούν σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, χωρίς να αναφέρεται το περιεχόμενο. Συν τοις άλλοις, στο περιουσιολόγιο θα καταγράφονται όπως είναι αναμενόμενο, η ακίνητη περιουσία, τα κοσμήματα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να θεωρηθεί ως περιουσιακό – επενδυτικό στοιχείο.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση κατά την οποία διενεργούνται συγκρίσεις των δηλωθέντων δεδομένων στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με τα δεδομένα στο περιουσιολόγιο, και διαπιστώνονται αποκλίσεις, θα διενεργούνται έλεγχοι για να διαπιστωθεί ποια είναι τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία.

Το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων, θίγει και ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ, Βασίλης Καμπάνης, μιλώντας στα Φορολογικά Νέα. Ο ίδιος στέκεται ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο γεγονός, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γίνει απολύτως σαφές, ποιοι υπάλληλοι φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών, θα έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων φορολογουμένων. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο και νομοθετικά, ποιες είναι οι αρμοδιότητες του εκάστοτε υπαλλήλου των αρχών που διαχειρίζεται τα εν λόγω δεδομενα και ταυτόχρονα, θα πρέπει να τίθενται εν ισχύ ποινές, οι οποίες θα εφαρμόζονται, για όσους παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα ή τα εκμεταλλεύονται με οποιονδήποτε τρόπο.

Πηγή : forologikanea.gr

Αναζήτηση βάση ημερομηνίας

Οκτώβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Φίλτρο ανά χρονολογία

Φίλτρο ανά κατηγορία