Φορολογικό κίνητρο σε επιχειρήσεις για προσλήψεις εργαζομένων

Σε ισχύ τίθεται  από το έτος που διανύουμε το φορολογικό κίνητρο – έκπτωση, για τις επιχειρήσεις, οι οποίες προβαίνουν στην αύξηση του αριθμού των εργαζομένων τους κατά το έτος πρόσληψης, σε σχέση με το μέσο όρο των εργαζόμενων του προηγούμενου έτους. Στόχος είναι να δοθεί το έναυσμα, ούτως ώστε οι επιχειρήσεις να κινηθούν για την άυξηση της απασχόλησης του εργατικού δυναμικού.

Σημειώνεται ότι ως μέσος όρος λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων σε μία επιχείρηση, με τη μορφή πλήρους απασχόλησης, κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα. Στον αριθμό των εργαζομένων συνυπολογίζονται και όσοι προσλαμβάνονται για να καλύψουν έκτακτες ή εποχιακές ανάγκες της επιχείρησης ή όσοι προσλαμβάνονται με σχέση δανεισμού, υπό την προϋπόθεση ότι το κόστος της μισθοδοσίας επιβαρύνει τη δικαιούχο επιχείρηση.

Τα παραπάνω αναφέρουν σε απόφασή τους η υφυπουργός οικονομικών, Αικατερίνη Παπανάτσιου, και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής. Επί της ουσίας, με τη συγκεκριμένη απόφαση ενεργοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 71Δ του νόμου 4172 του 2013.

Στον υπολογισμό του μέσου όρου των εργαζομένων, δεν περιλαμβάνονται περιπτώσεις συνταξιοδότησης, ενδεχόμενη καταγγελία σύμβασης μετά από μήνυση του εργοδότη για παράπτωμα του εργαζόμενου, φυλάκιση ή θάνατος του εργαζόμενου και αδυναμία ανανέωσης της άδειας διαμονής και πρόσβασης στην αγορά εργασίας για αλλοδαπό εργαζόμενο.

Το κίνητρο

Βασικό κίνητρο που παρέχεται σύμφωνα με την απόφαση είναι η έκπτωση των προσαυξημένων κατά 50% εργοδοτικών εισφορών, έως το ποσό που αντιστοιχεί στο 14πλάσιο του κατώτατου μισθού ενός άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών και κάτω των 30 ετών ή σε μακροχρόνια άνεργους, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή άλλων ταμείων ανεργίας ανάλογων του ΟΑΕΔ, έως τη στιγμή της πρόσληψής τους.

Φορολογικό κίνητρο για ακόμα τέσσερα χρόνια

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο φορολογικό κίνητρο, δεν δίνεται μόνο για το έτος πρόσληψης ή μετατροπής της σύμβασης σε εξαρτημένης εργασίας με πλήρη απασχόληση (εάν για παράδειγμα ο εργαζόμενος εργαζόταν με part time απασχόληση), αλλά και για ακόμα τέσσερα χρόνια. Προϋπόθεση σε αυτή την περίπτωση είναι να μην έχουν μειωθεί τόσο ο μέσος όρος του αριθμού των εργαζομένων, όσο και η μισθολογική δαπάνη για κάθε έτος.

Εξαιρούνται οι συνδεδεμένες εταιρείες

Ωστόσο, εάν κάποια εταιρεία, η οποία συνδέεται με την εταιρεία στην οποία προσλαμβάνεται ένας εργαζόμενος, είχε κάνει χρήση του φορολογικού κινήτρου κατά το παρελθόν, τότε το φορολογικό κίνητρο δεν ισχύει και για την εταιρεία αυτή.

Υπεύθυνη δήλωσηγ για τον αριθμό των εργαζομένων

Θα πρέπει τέλος να σημειώσουμε ότι οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για κάθε φορολογικό ετος στο οποίο κάνουν χρήση του φορολογικού κινήτρου και υπεύθυνη δήλωση ν. 1599/1986, στην οποία θα δηλώνουν τον αριθμό των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση για κάθε μήνα του έτους υπαγωγής, καθώς και του προηγούμενου έτους από αυτό, το μέσο όρο των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση για κάθε ένα από τα δύο έτη αυτά, αλλά και το σύνολο της μισθολογικής δαπάνης για τα ίδια έτη. Εάν η επιχείρηση προβαίνει σε υποβολή ηλεκτρονικής φορολογικής δήλωσης, τότε η υπεύθυνη δήλωση δεν συνυποβάλλεται αλλά επισυνάπτεται για ενδεχόμενο έλεγχο.

Αναζήτηση βάση ημερομηνίας

Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Φίλτρο ανά χρονολογία

Φίλτρο ανά κατηγορία