Ε9: Με ποιο τρόπο μπορείτε να διορθώσετε λάθη προηγουμένων ετών

Τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που σχετίζονται με τα δηλωθέντα στοιχεία των ακινήτων τους έχουν οι ιδιοκτήτες, δεδομένου ότι η πλατφόρμα για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων είναι ενεργή.

Σημειώνεται ότι η υποβολή των τροποποιητικών αφορά σε ακίνητα, τα οποία έχουν στην κατοχή του από 1ηΙανουαρίου του 2018.

Ωστόσο, εκτός από τους φορολογούμενους που επιδιώκουν εκτός από το να μεταβάλλουν τα περιουσιακά στοιχεία, που σχετίζονται με τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους, υπάρχουν και εκείνοι που επιδιώκουν να προχωρήσουν σε διορθώσεις για μεταβολές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη.

Δεν είναι εφικτή η διόρθωση από την ίδια δήλωση

Με βάση την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Όπως ορίζεται σχετικά η διορθώσεις σε μεταβολές προηγουμένων ετών, δεν μπορούν να υλοποιηθούν μέσω της ίδιας δήλωσης, δεδομένου ότι στο Ε9 διαρκούς ενημέρωσης, οι δηλώσεις αφορούν μόνο μεταβολές που έγιναν από την αρχή του 2018.

Η διαδικασία που προβλέπεται

Για όσους θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεταβολές προηγουμένων ετών, θα πρέπει αρχικά να επιλέξουν το έτος, για το οποίο επιθυμούν να υποβάλλουν δήλωση. Αφού την οριστικοποιήσουν, έχουν την ευχέρεια να τη μεταφέρουν στα επόμενα έτη, με δυνατότητα μεταφοράς έως και το 2018, ούτως ώστε να γίνει πλήρης ενημέρωσης της τωρινής περιουσιακής τους κατάστασης.

Έτσι, αφού προχωρήσουν στη διόρθωση και της τωρινής περιουσιακής κατάστασης έως και το 2018, μπορούν στη συνέχεια να υποβάλλουν Ε9 διαρκούς ενημέρωσης, υποβάλλοντας ξεχωριστή δήλωση στη διάρκεια του 2018, έτσι ώστε να εμφανιστούν και τυχόν μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του 2017.

Σημειώνεται ότι για την υποβολή της δήλωσης Ε9 διαρκούς ενημέρωσης, οι υπόχρεοι θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα στοιχεία που θα συμπληρώσουν όταν επιλέξουν την αιτία μεταβολής – διαγραφής ενός ακινήτου. Κυρίως όμως θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε ημερομηνίες που αφορούν την υπογραφή του συμβολαίου, την ημερομηνία δημοσίευσης μίας διαθήκης ή άλλων στοιχείων ανάλογης μορφής.

Πηγή : forologikanea.gr

Αναζήτηση βάση ημερομηνίας

Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Φίλτρο ανά χρονολογία

Φίλτρο ανά κατηγορία