Στην υποβολή νέων τροποποιημένων βεβαιώσεων αποδοχών στο σύστημα TAXISnet υποχρεούνται να προχωρήσουν οι υπηρεσίες του Δημοσίου που κατέβαλαν τον περασμένο Δεκέμβριο αναδρομικά σε εκατοντάδες χιλιάδες εν ενεργεία και συνταξιούχους λειτουργούς του Δημοσίου (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, δικαστικοί λειτουργοί, πανεπιστημιακοί κ.λπ.) υπαγόμενους σε ειδικά μισθολόγια, προκειμένου να συμπεριλάβουν τα ποσά των αναδρομικών στα εισοδήματα που απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Η υποχρέωση υποβολής των νέων βεβαιώσεων προβλέπεται σε απόφαση (υπ’ αριθμόν Α1187/2019) που υπέγραψε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής και δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, στις τροποποιημένες βεβαιώσεις αποδοχών τα ποσά των αναδρομικών θα πρέπει να εμφανίζονται με τον κωδικό 48 που αφορά εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες τα οποία απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Ήδη, όπως αποκάλυψε χθες η «Ν», με την υπ’ αριθμόν 2071/2019 εγκύκλιο που εξέδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ στις 9 Μαΐου, κοινοποιήθηκε η διάταξη του άρθρου 52 του ν. 4607/2019, με την οποία προβλέπεται ότι τα αναδρομικά που έλαβαν πέρυσι τον Δεκέμβριο οι εν ενεργεία και συνταξιούχοι λειτουργοί του Δημοσίου (τα εφάπαξ χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν βάσει των διατάξεων των άρθρων 10-15 ν.4575/2018 και φορολογήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 86 του ν.4582/2018) απαλλάσσονται και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Με την ηλεκτρονική υποβολή των τροποποιημένων βεβαιώσεων αποδοχών στο σύστημα TAXISnet, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ που είναι αρμόδιες για την προσυμπλήρωση διαφόρων κατηγοριών εισοδημάτων στους κωδικούς των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσουν στις σχετικές διορθώσεις έτσι ώστε τα ποσά των αναδρομικών να εμφανίζονται πλέον προσυμπληρωμένα στους σωστούς κωδικούς, δηλαδή σ’ αυτούς στους οποίους αναγράφονται ποσά εισοδημάτων απαλλασσόμενα από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, στα έντυπα Ε1 των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που υποβάλλονται φέτος ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΤΑΧΙSnet για να δηλωθούν τα εισοδήματα του 2018, τα ποσά των αναδρομικών θα πάψουν να είναι προσυμπληρωμένα στους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6 όπου περιλαμβάνονται τα αυτοτελώς φορολογηθέντα και υπαγόμενα σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης εισοδήματα. Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα τα προσυμπληρώσουν στους κωδικούς 617-618 του πίνακα 6, στους οποίους περιλαμβάνονται τα εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Στάση αναμονής
Όσοι δικαιούχοι των αναδρομικών δεν έχουν ακόμη υποβάλει τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να αναμένουν μέχρι να δουν τα ποσά των αναδρομικών προσυμπληρωμένα στους κωδικούς 617-618 του πίνακα 6, προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις τους χωρίς επιβαρύνσεις με ειδική εισφορά για τα ποσά αυτά.

Υποβολή τροποποιητικής 
Όσοι φορολογούμενοι-δικαιούχοι των αναδρομικών υπέβαλαν ήδη στο σύστημα TAXISnet τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με τα ποσά των αναδρομικών προσυμπληρωμένα στους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6 χρεώθηκαν ήδη γι’ αυτά με ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Προκειμένου να απαλλαγούν από τη μη νόμιμη αυτή χρέωση θα πρέπει, εντός ολίγων ημερών που θα πραγματοποιηθούν από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ οι διορθώσεις στα προσυμπληρωμένα στοιχεία, να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις στο σύστημα ΤΑΧΙSnet. Με την υποβολή των δηλώσεων αυτών, στις οποίες τα ποσά των αναδρομικών θα είναι πλέον προσυμπληρωμένα στους κωδικούς 617-619 του πίνακα 6, οι φορολογούμενοι θα απαλλαγούν γι’ αυτά από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Δηλαδή τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν με την υποβολή των τροποποιητικών αυτών δηλώσεων θα αναγράφουν είτε χρεωστικά υπόλοιπα μειωμένα κατά το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβλήθηκε στα αναδρομικά, είτε ποσά επιστροφών έναντι αρχικών χρεωστικών ποσών, είτε μηδενικά ποσά, είτε ποσά επιστροφών αυξημένα κατά το ποσό της εισφοράς που επιβλήθηκε στα αναδρομικά. Η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων δεν συνεπάγεται την επιβολή προστίμου, καθώς τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εμπρόθεσμα για οποιονδήποτε λόγο δεν επιβαρύνονται με κανένα πρόστιμο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Αναζήτηση βάση ημερομηνίας

Φεβρουάριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Φίλτρο ανά χρονολογία

Φίλτρο ανά κατηγορία