Δηλώσεις: Πώς επιστρέφεται ο φόρος στους δικαιούχους

 

Διευκρινίσεις αναφορικά με τη διαδικασία επιστροφής φόρου στους φορολογούμενους δίνουν σε εγκύκλιοπου υπογράφουν από κοινού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και η υφυπουργός Οικονομικών, Αικατερίνη Παπανάτσιου. H εγκύκλιος αφορά όσους φορολογούμενους διαθέτουν, αλλά και εκείνους που δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό στο όνομά τους. Η επιστροφή στη δεύτερη περίπτωση πραγματοποιείται μέσω άτοκου μεταβατικού λογαριασμού σε όλες τις συμβεβλημένες τράπεζες.

Όπως αναφέρεται στην ΠΟΛ 1158, o δικαιούχος επιστροφής δηλώνει την τράπεζα και τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του, σε μορφή ΙΒΑΝ, σε πίστωση του οποίου επιθυμεί να μεταφερθεί το επιστρεφόμενο ποσό του φόρου. Σε περίπτωση που δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό το ποσό επιστρέφεται μέσω άτοκου μεταβατικού λογαριασμού, από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Καταστάσεις δικαιούχων από τη Δ.ΗΛΕ.Δ.

Σημειώνεται ότι με βάση τη διαδικασία, για τις αρχικές δηλώσεις του φορολογικού έτους 2017, που εκκαθαρίζονται, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης συντάσσει καταστάσεις δικαιούχων επιστροφής, με τα ποσά που δικαούνται.  Στη συνέχεια στέλνει μηνιαίες ανακεφαλαιωτικές καταστάσεις στη Διεύθυνση Λογιστικής της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί η πληρωμή.

Η πίστωση των λογαριασμών γίνεται μετά από εντολή του εξουσιοδοτημένου υπαλλήλου, από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Λογιστικής. Με τη σειρά της η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στέλνει στις τράπεζες κρυπτογραφημένα αρχεία για την πίστωση των προς επιστροφή ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Πληρωμή μετά από πέντε ημέρες

Πέντε εργάσιμες ημέρες μετά την αποστολή των σχετικών αρχείων από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, οι τράπεζες προχωρούν στην πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων με τα ποσά που δικαιούνται.

Τα δικαιολογητικά όταν η επιστροφή γίνεται μέσω άτοκου μεταβατικού λογαριασμού

Όταν η επιστροφή διενεργείται μέσω ατόκου μεταβατικού λογαριασμού, ο δικαιούχος ή πρόσωπο που ο ίδιος έχει εξουσιοδοτήσει θα πρέπει να προσκομίζει τα εξής δικαιολογητικά:
α) την νσωματωμένη, στην Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου, ειδοποίηση επιστροφής φόρου εισοδήματος η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παραστατικό ταμείου της τράπεζας,
β) Δελτίο ταυτότητας, διαβατήριο ή άλλο έγγραφο βάσει του οποίου πιστοποιείται η ταυτότητά του
γ) Εξουσιοδότηση ή του συμβολαιογραφικού πληρεξουσίο, εφόσον πρόκειται για εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

Τι γίνεται εάν δεν ειπράξει κάποιος επιστροφή έως 20 Δεκεμβρίου

Τα ποσά που τηρούνται στις τράπεζες, σε άτοκο μεταβατικό λογαριασμό, με βάση τον Α.Φ.Μ. και δεν έχουν εισπραχθεί μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου κάθε έτους, επιστρέφονται στο Δημόσιο.
Πηγή : forologikanea.gr

Αναζήτηση βάση ημερομηνίας

Φεβρουάριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Φίλτρο ανά χρονολογία

Φίλτρο ανά κατηγορία