Ατομική ευθύνη για χρέη α.ε. σε διαχειριστές – διευθύνοντες συμβούλους

Προσωπική ευθύνη φέρει ο διευθύνων σύμβουλος ανώνυμης εταιρείας για φορολογικές υποχρεώσεις και δικαίωμα άσκησης ανακοπής. Όπως αναφέρει σχετικά το Συμβούλιο της Επικρατείας στην απόφαση με αριθμό 1775 του 2018, την οποία εξέδωσε το β’ τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου, όσα φυσικά πρόσωπα έχουν την ιδιότητα του διαχειριστή ή του διευθύνοντος συμβούλου ή εκκαθαριστή ανώνυμης εταιρείας κατά τη διάλυση ή συγχώνευσή της, διατηρούν απλή πρόσθετη ευθύνη για πληρωμή του φόρου, ο οποίος βαρύνει την εταιρεία. Μάλιστα, όπως διευκρινίζει το ΣτΕ, η ευθύνη δεν ανάγεται στο στάδιο της βεβαίωσης, αλλά της είσπραξης του φόρου.

Φέρουν την ιδιότητα του οφειλέτη

Με βάση τα όσα αναφέρει στην απόφασή του το Επικρατείας τόσο ο διαχειριστής, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος αλλά και ο εκκαθαριστής ανώνυμης εταιρείας, θεωρούνται τρίτοι, και επομένως η ευθύνη τους προκύπτει από το στάδιο είσπραξης του φόρου, ο οποίος βεβαιώθηκε για λογαριασμό της εταιρείας. Έτσι, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, τα πρόσωπα αυτά αποκτούν την ιδιότητα του οφειλέτη, από τη στιγμή που εκδίδεται και τους κοινοποιείται ατομική ειδοποίηση, βάσει προβλέψεων του ΚΕΔΕ.

Γνωστοποίηση οφειλής και δικαίωμα άσκησης ανακοπής – ρύθμισης χρέους

Με τη συγκεκριμένη ειδοποίηση τους γνωστοποιείται ότι υπάρχει η οφειλή, ενώ πληροφορούνται το ύψος της οφειλής και την αιτία του χρέους. Επιπλέον τους δίνεται η δυνατότητα να αμυνθούν , ασκώντας ανακοπή με βάση την παράγραφο 1 του άρθρου 217. Με τη διαδικασία ανακοπής ουσιαστικά αντιτίθενται στην ατομική ειδοποίηση, με την οποία θεωρείται συμπροσβαλλόμενη και η ταμειακή βεβαίωση. Δηλαδή, προσβάλλεται με αυτό τον τρόπο και η ταμειακή βεβαίωση που τους βαρύνει ατομικά, όσο και η ταμειακή βεβαίωση που βαρύνει την εταιρεία. Εναλλακτικά, έχουν τη δυνατότητα εκτός της ανακοπής, να προχωρήσουν σε ρύθμιση του χρέους τους .

Ουσιαστικά, σκοπός της θέσπισης προσωπικής και αλληλέγγυας ευθύνης για τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία διευθύνουν ανώνυμες εταιρείες, είναι η κατ’ επέκταση συμμόρφωση και των νομικών προσώπων με τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Του Γιώργου Λαμπίρη

forologikanea.gr

Αναζήτηση βάση ημερομηνίας

Οκτώβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Φίλτρο ανά χρονολογία

Φίλτρο ανά κατηγορία