Πρέπει να παρουσιάζουν στην εφορία πληρωμές ίσες με το 30% του εισοδήματός τους

Το ενδεχόμενα να επεκταθεί το μέτρο της υποχρεωτικής συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων και στους ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

Στόχος είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες , από το επόμενο έτος, όπως οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, να παρουσιάζουν στην εφορία πληρωμές ίσες με το 30% του εισοδήματός τους.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ που επικαλείται η «Ναυτεμπορική», εντάσσεται στο «πακέτο» των αντίμετρων που έχουν ήδη ληφθεί για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που έχει δημιουργηθεί από την υλοποίηση των φοροελαφρύνσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες, χωρίς να αποκλείεται και πριν από την κατάθεση του προσχεδίου του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2020 στις Βρυξέλλες, ενώ η σχετική διάταξη θα περιληφθεί όπως και όλα τα άλλα μέτρα – αντίμετρα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά την κατάθεση του τελικού σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού τον Νοέμβριο.

Στην περίπτωση φυσικά που το συγκεκριμένο σχέδιο πάρει την τελική του μορφή, τότε για περισσότερους από 650.000 αυτοαπασχολούμενους θα αλλάξει το ισχύον καθεστώς, αφού θα εφαρμοστεί και γι’ αυτούς υποχρεωτικά το μέτρο των απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών για το 30% του εισοδήματός τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες δεν έχουν αφορολόγητο όριο με αποτέλεσμα να πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ, ενώ και οι συνταξιούχοι άνω των 70 ετών και κάτοικοι μικρών χωριών και απομακρυσμένων νησιών εξαιρούνται από τις e-αποδείξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες έχουν τη δυνατότητα με την παρουσίαση συγκεκριμένων δαπανών να μειώνουν τη φορολογική τους επιβάρυνση, απλά ίσως από το επόμενο έτος θα πρέπει να παρουσιάζουν και ηλεκτρονικές δαπάνες στο ύψος του 30% του εισοδήματός τους.

Στη διαφορά μεταξύ των ζητούμενων αποδείξεων και αυτών που θα έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος με πλαστικό χρήμα θα επιβάλλεται το γνωστό «πέναλτι» φόρου, με συντελεστή που δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί από το 22% που ισχύει σήμερα.

Ειδικότερα, εξετάζεται όπως και ο ανωτέρω συντελεστής-«πέναλτι» αλλάξει, καθώς υπάρχουν εισηγήσεις να μειωθεί στο 20% ή να αυξηθεί ακόμη και στο 25%, ώστε το μέτρο να καταστεί αυστηρότερο και «απομακρύνει» από τους φορολογούμενους σκέψεις να μη ζητούν αποδείξεις.

Και αυτό γιατί όλοι γνωρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι για να προκύψουν τα επιδιωκόμενα πρόσθετα έσοδα μόνο η επιβολή μιας «ακριβής» ποινής μπορεί να «κινητοποιήσει» τους φορολογούμενους και να ζητούν όλο και περισσότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Ουσιαστικά, όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, ο συνδυασμός της αύξησης των απαιτούμενων αποδείξεων, σε συνάρτηση με την απειλή ποινής φόρου με συντελεστή 20% ή 25%, καθιστά ασύμφορη για τους φορολογούμενους τη «συναλλαγή» στον ΦΠΑ.

Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αρμόδιες υπηρεσίες και δείχνουν ότι φορολογούμενοι με εισόδημα 10.000 ευρώ δήλωσαν φέτος κατά μέσο όρο δαπάνες ύψους 4.400 ευρώ, ή το 44% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα, όταν είχαν υποχρέωση να δηλώσουν δαπάνες 1.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά σε δηλωθέντα εισοδήματα 30.000 ευρώ, το μέσο ποσοστό ηλεκτρονικών πληρωμών στις δηλώσεις του 2019 ήταν στη ζώνη του 36%, κάνοντας το οικονομικό επιτελείο να θεωρεί ότι το όριο απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών του 30% σε συνάρτηση με το εισόδημα είναι «εύκολη» υπόθεση για τους φορολογούμενους.

Πηγή: NEWPOST.GR

Αναζήτηση βάση ημερομηνίας

Οκτώβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Φίλτρο ανά χρονολογία

Φίλτρο ανά κατηγορία