Πώς θα γίνεται η υποβολή ξεχωριστής δήλωσης συζύγων από το 2019
Τον ορισμό της διαδικασίας, με βάση την οποία θα πραγματοποιείται η ξεχωριστή δήλωση των συζύγων ορίζει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει σειρά φορολογικών ρυθμίσεων. Θυμίζουμε ότι η υποβολή των χωριστών δηλώσεων μεταξύ συζύγων βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στη διάρκεια της χρονιάς που διανύουμε και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πλέον από το 2019.
Πώς δηλώνει κάποιος ότι θέλει να υποβάλει ξεχωριστή δήλωση
Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, η φορολογική δήλωση θα μπορεί να υποβάλλεται χωριστά, εφόσον το επιλέξει τουλάχιστον ο ένας από τους δύο συζύγους. Η επιλογή για κατάθεση ξεχωριστής δήλωσης απαιτεί την υποβολή ανέκκλητης δήλωσης του συζύγου που επιθυμεί να δηλώνει τα εισοδήματά το ξεχωριστά, για κάθε φορολογικό έτος, έως και τις 28 Φεβρουαρίου του έτους υποβολής του Ε1. Επισημαίνεται ότι η επιλογή υποβολής ξεχωριστής δήλωσης είναι δεσμευτική για το φορολογικό έτος που αφορά, ενώ δεσμεύει και τον άλλο σύζυγο.
Ποια φορολογικά έτη αφορά
Οι ισχύουσες διατάξεις για χωριστές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος συζύγων, τίθενται εν ισχύ από το 2019 για δηλώσεις του φορολογικού έτους 2018 και όσων θα ακολουθήσουν.
Το εισόδημα των ανήλικων τέκνων προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα με το μεγαλύτερο εισόδημα
Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση χωριστής δήλωσης των συζύγων, το εισόδημα των ανήλικων τέκνων, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα και η φορολόγηση γίνεται στο όνομά του. Αν οι γονείς έχουν ίσο ποσό συνολικού εισοδήματος, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στο εισόδημα του πατέρα και φορολογείται στο όνομά του. Σε περίπτωση που ένας από τους γονείς έχει τη γονική μέριμνα, το εισόδημα του ανήλικου παιδιού προστίθεται σε αυτή την περίπτωση στα εισοδήματα του γονέα αυτού. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης.
Σε άλλη περίπτωση χωριστών δηλώσεων συζύγων το ποσό της δαπάνης που μπορεί να εκπέσει για τον προσδιορισμό του προς ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 3.000 ευρώ για κάθε σύζυγο, αντί για 5.000 ευρώ που ισχύει όταν οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Του Γιώργου Λαμπίρη