Πόθεν έσχες: Τα νέα δεδομένα στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης
Στο διάστημα από 18 Φεβρουαρίου έως και 31 Μαρτίου θα κληθούν οι υπόχρεοι να υποβάλλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης καθώς και δήλωση οικονομικών συμφερόντων για το έτος 2018 καθώς και η επανυποβολή τους για τα έτη 2016, 2017, 2018. Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής θυμίζουμε ότι ενώ επρόκειτο να υλοποιηθεί στη διάρκεια του περασμένου έτους, έλαβε παράταση προκειμένου το σύστημα να δεχθεί τις αναγκαίες τροποποιήσεις εναρμόνισης με τις διατάξεις του νέου νόμου 4571/2018.
Πλέον, η εφαρμογή βρίσκεται σε λειτουργία από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας στην ηλεκτρονική διεύθυνση, στην ηλεκτρονική διεύθυνση pothen.gr. Σημειώνεται ότι από 3/1/2019 έως και 25/1/2019 βρίσκεται σε εξέλιξη η υποβολή η διαδικασία υποβολής καταστάσεων υπόχρεων για το έτος 2018 (Φορολογικό έτος 2017).
Οι υπόχρεοι
Υπόχρεοι για την υποβολή του Πόθεν Έσχες είναι Πολιτικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ΜΜΕ, ορισμένοι δημόσιοι λειτουργοί, δημοσιογράφοι, πρόεδροι και διοικητές τραπεζών, καθώς και πλήθος άλλων προσώπων έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν κάθε χρόνο τη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης, κοινώς «πόθεν έσχες», και τη δήλωση οικονομικών συμφερόντων του ν.3213/2003.
Υπόχρεοι είναι επίσης οι μέτοχοι, μέλη Δ.Σ., διευθυντές αλλά και ευρύτερα τα στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις για τεχνικά έργα, εφόσον ο προϋπολογισμός του έργου υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, ή δημόσιες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών/προμηθειών εφόσον υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ ανά διαγωνισμό.
Με βάση το νέο νόμο 4571 στους υπόχρεους εντάχθηκαν και οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων, οι εκδότες διαδικτυακών και έντυπων ενημερωτικών μέσων, οι κατά νόμον αναπληρωτές των προϊσταμένων των Δασαρχείων και των δασονομείων, τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη καθώς και οι εισηγητές των Επιτροπών Εξέτασης Προσφυγών Αυθαιρέτων κ.λπ. Επίσης, υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες έχει και το πρόσωπο με το οποίο ο υπόχρεος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, πρόεδροι σχολικών επιτροπών καθώς και οι διαχειριστές των τραπεζικών λογαριασμών που σχετίζονται με τις επιτροπές.
Τα δεδομένα που φέρνει ο νόμος 4571
Θυμίζουμε ότι με το νέο νόμο 4571/2018 που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους,η δήλωση πόθεν έσχες δεν θα αφορά μόνο τα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία κατά το χρόνο υποβολή της, όπως οριζόταν στον προϋπάρχοντα νόμο 3213 του 2003. Αυτό που αλλάζει με το νομοσχέδιο, είναι ότι η αρχική δήλωση περιλαμβάνει τα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία κατά το χρόνο απόκτησης της επαγγελματικής ιδιότητας, την αξία καθώς και τον τρόπο απόκτησής τους.
Δημιουργία βάσης δεδομένων για τη διευκόλυνση ελέγχων
Στον ίδιο νόμο επίσης αναφέρεται ότι η κατ’ εξαίρεση η πρώτη ηλεκτρονική ετήσια δήλωση, περιλαμβάνει τα υφιστάμενα, κατά το χρόνο αναφορά της, περιουσιακά στοιχεία, καθώς και την αξία κτήσης τους, εφόσον αυτή είναι διαθέσιμη. Στόχος της συγκεκριμένης κίνησης, είναι η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, από την πρώτη φορά που υποβάλλει κάποιος δήλωση πόθεν έσχες ηλεκτρονικά. Μέσω αυτής, η φορολογική αρχή θα μπορεί να συγκρίνει και να ελέγχει, κατά πόσο το δηλωθέν ποσό είναι ακριβείς, και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι μελλοντικές μεταβολές περιουσίας, οι οποίες θα δηλώνονται.
Αλλάζουν τα κατώτατα όρια μετρητών και κινητών περιουσιακών στοιχείων
Στο εξής, εκτός από την αναφορά ότι ως περιουσιακό στοιχείο λογίζονται εκτός από τις καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και κάθε μορφής ασφαλιστικά ή χρηματιστηριακά προϊόντα, συμμετοχές σε κεφάλαια επιχειρηματιών ή επενδυτικών συμμετοχών και καταπιστεύματα, προστίθενται και όλες oι κατηγορίες μετρητών που δεν αναφέρονται προηγουμενως, όπως είναι τα ποσά που υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό αφορά συνολικά τον υπόχρεο, το/τη σύζυγο και τα ανήλικα παιδιά, αλλά και το πρόσωπο με το οποίο ο εκάστοτε υπόχρεος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Διευκρινίζεται ότι με τη συγκεκριμένη κίνηση αυξάνεται το κατώτατο όριο μετρητών από τις 15.000 που ήταν προηγουμένως στις 30.000 ευρώ. Επιπλέον, σε ότι αφορά κάθε κινητό περιουσιακό στοιχείο, η αξία του από 30.000 και άνω, που ήταν μέχρι πρότινος, πλέον η κατώτατη τιμή του, είναι από 40.000 και άνω.
Απαραίτητη η δήλωση και των δανειακών υποχρεώσεων
Επίσης οι υπόχρεοι δήλωσης πόθεν έσχες θα πρέπει να δηλώνουν και τις δανειακές υποχρεώσεις που τυχόν διατηρούν προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας ή του εξωτερικού, καθώς και υποχρεώσεις προς νομικά πρόσωπα δημοσίου – ιδιωτικού δικαίου και φυσικά πρόσωπα.
Πηγή : forologikanea.gr