Πόθεν έσχες: Αλλαγές σε κατώτατα όρια, περιεχόμενο – Δημιουργία βάσης δεδομένων
Τροποποιήσεις ως προς τις διατάξεις που αφορούν το περιεχόμενο του πόθεν έσχες, φέρνει το σχέδιο νόμου περί δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.
Πλέον, η δήλωση πόθεν έσχες δεν θα αφορά μόνο τα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία κατά το χρόνο υποβολή της, όπως οριζόταν στον προϋπάρχοντα νόμο 3213 του 2003. Αυτό που αλλάζει με το νομοσχέδιο, είναι ότι η αρχική δήλωση περιλαμβάνει τα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία κατά το χρόνο απόκτησης της επαγγελματικής ιδιότητας, την αξία καθώς και τον τρόπο απόκτησής τους.
Δημιουργία βάσης δεδομένων για τη διευκόλυνση ελέγχων
Επιπλέον, αναφέρεται ότι κατ’ εξαίρεση η πρώτη ηλεκτρονική ετήσια δήλωση, περιλαμβάνει τα υφιστάμενα, κατά το χρόνο αναφορά της, περιουσιακά στοιχεία, καθώς και την αξία κτήσης τους, εφόσον αυτή είναι διαθέσιμη. Στόχος της συγκεκριμένης κίνησης, είναι η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων από την πρώτη φορά που υποβάλλει κάποιος δήλωση πόθεν έσχες ηλεκτρονικά. Μέσω αυτής, η φορολογική αρχή θα μπορεί να συγκρίνει και να ελέγχει, το κατά πόσο είναι ακριβείς και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι μελλοντικές μεταβολές περιουσίας, οι οποίες θα δηλώνονται.
Αλλάζουν τα κατώτατα όρια μετρητών και κινητών περιουσιακών στοιχείων
Στο εξής, εκτός από την αναφορά ότι ως περιουσιακό στοιχείο λογίζονται εκτός από τις καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και κάθε μορφής ασφαλιστικά ή χρηματιστηριακά προϊόντα, συμμετοχές σε κεφάλαια επχιερηματιών ή επενδυτικών συμμετοχών και καταπιστεύματα, προστίθενται και όλες oι κατηγορίες μετρητών που δεν αναφέρονται προηγουμενως, όπως είναι τα ποσά που υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό αφορά συνολικά τον υπόχρεο, το/τη σύζυγο και τα ανήλικα παιδιά, αλλά και το πρόσωπο με το οποίο ο εκάστοτε υπόχρεος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Διευκρινίζεται ότι με τη συγκεκριμένη κίνηση αυξάνεται το κατώτατο όριο μετρητών από τις 15.000 που είναι έως και αυτή τη στιγμή. Επιπλέον, σε ότι αφορά κάθε κινητό περιουσιακό στοιχείο, η αξία του από 30.000 και άνω, που είναι έως και αυτή τη στιγμή, προτείνεται η κατώτατη τιμή του, να είναι από 40.000 και άνω.
Απαραίτητη η δήλωση και των δανειακών υποχρεώσεων
Στο εξής, οι υπόχρεοι δήλωσης πόθεν έσχες θα πρέπει να δηλώνουν όλοι οι υπόχρεοι και τις δανειακές υποχρεώσεις που τυχόν διατηρούν προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας ή του εξωτερικού.
Στις προς ψήφιση διατάξεις επισημαίνεται ότι μετά την αρχική δήλωση, στην ετήσια δήλωση αναφέρονται και οι μεταβολές στη συνολική περιουσιακή κατάσταση, για το διάστημα στο οποίο αφορά η δήλωση. Σε αυτή την περίπτωση ο υπόχρεος σε πόθεν έσχες, εκτός από τα ατομικά του στοιχεία, θα πρέπει να δηλώνει και τα περιουσιακά στοιχεία του συζύγου ή της συζύγου, ακόμα και σε περίπτωση διάστασης, καθώς και τα περιουσιακά στοιχέια του προσώπου, με το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των παιδιών του.
Η δήλωση θα πρέπει να δηλώνεται και από τα δύο μέλη εν διαστάσει ζευγαριών
Διευκρινίζεται ότι η δήλωση θα πρέπει να εγκρίνεται υποχρεωτικά από το/τη σύζυγο ή το πρόσωπο με το οποίο διατηρεί σύμφωνο συμβίωσης, τόσο για τον έλεγχο των δικών του στοιχείων, όσο και για τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των παιδιών. Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις που το ζευγάρι βρίσκεται σε διάσταση.
Δικαίωμα άρνησης και υποβολή χωρίς έγκριση
Εάν ωστόσο αρνηθεί η άλλη πλευρά του συζύγου ή του προσώπου που διατηρεί σύμφωνο συμβίωσης με τον υπόχρεο, να εγκρίνει τα στοιχεία, τότε ο υπόχρεος τα υποβάλλει ο ίδιος χωρίς έγκριση, αναφέροντας την άρνηση ή την αδυναμία καθώς και τον ΑΦΜ του προσώπου αυτού.
Άρνηση έγκρισης στοιχείων μπορεί να επιφέρει ελέγχους
Ωστόσο, η άρνηση έγκρισης των στοιχείων, μπορεί να προκαλέσει έλεγχο από τα αρμόδια όργανα, στον οποίο καλούνται να αιτιολογήσουν την άρνησή τους, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελέι συμβατική τους υποχρέωση.
Πηγή : forologikanea.gr