Οι αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού από ασκούντες αγροτική δραστηριότητα
Μετάφραση: στα πάγια ανήκουν µηχανήµατα (αυτοκινούµενα, παρελκόµενα), φορτηγά ιδιωτικής χρήσης (αγροτικά), αλλά και σταυλικές εγκαταστάσεις, στάνες, δέντρα, κλπ.
Η αποτύπωση και αναγραφή ενός παγίου, αλλά και η ανάλυση και καταγραφή ποια είναι αυτά που µπορούν να θεωρηθούν πάγια για µία επιχείρηση, έχει γίνει µε τροµερή λεπτοµέρεια από πολλούς άλλους συναδέλφους πολύ καλύτερους από µένα, εξειδικευµένους στο θέµα αυτό και δεν θα µπω στη διαδικασία να προσπαθήσω να το κάνω κι εγώ για µία ακόµη φορά.
Θα επικεντρωθώ όµως στην αντιµετώπιση από την πλευρά των αγροτών, τόσο του τι είναι πάγιο, όσο και τι ζητάνε πολλοί από τους συναδέλφους, αλλά και (δυστυχώς) τι κάνουν κάποιοι συνάδελφοι µου).
Να ξεκαθαρίσω καταρχήν, για µία ακόµη φορά, ότι οι αποσβέσεις παγίου εξοπλισµού, µπορούν να γίνουν από οποιονδήποτε ασκεί αγροτική δραστηριότητα, είτε αγρότη του ειδικού είτε αγρότη του κανονικού καθεστώτος. Επισηµαίνω ότι οι επιχειρηµατίες, οι οποίοι έχουν και αγροτικά εισοδήµατα (ακόµη και ελάχιστα), αντιµετωπίζονται και θεωρούνται ως αγρότες του κανονικού καθεστώτος, αφού από την 01.01.17 υποχρεούνται πλέον να δηλώνουν ως δευτερεύουσες δραστηριότητες όλες τις αγροτικές καλλιέργειες ανεξαρτήτως τζίρου.
Παράδειγµα 1ο:
Ο αγρότης Α’ αγοράζει στις 01.01.17 σύστηµα αντιχαλαζικής προστασίας αξίας 10.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ 2.400 ευρώ. Η αγορά έγινε τµηµατικά µε δύο ισόποσα τιµολόγια, αλλά αποτελεί το σύνολο της επένδυσης. Επί της συνολικής καθαρής αξίας του παγίου αυτού (γιατί πάγιο είναι), θα υπολογιστούν αποσβέσεις 10% και κάθε χρόνο θα καταχωρούνται στα έξοδα του αγρότη, 1.000 ευρώ αποσβέσεις.
Πρόκειται για την πιο απλή µορφή αγοράς παγίου εξοπλισµού, η οποία και δεν επιδέχεται καµία διαφορετική αντιµετώπιση.
Ας δούµε τώρα πως δηµιουργούνται τα προβλήµατα.
Στο ίδιο παράδειγµα, υποδεικνύεται στον αγρότη να γίνει η αγορά µε τιµολόγια των 1.000 ευρώ + ΦΠΑ, δηλαδή το ανωτέρω πάγιο θα το αγοράσει µε 10 τιµολόγια. Υποδείχθηκε στον αγρότη να αγοράσει το πάγιο µε τιµολόγια αξίας το καθένα κάτω από 1.500 ευρώ, διότι τα πάγια κάτω από 1.500 ευρώ καθαρή αξία, µπορούν να αποσβεστούν εξ ολοκλήρου στην ίδια χρήση.
Θα πρέπει εδώ να γνωρίζουν οι αγρότες ότι (όπως έχω πει επανειληµµένως), µπορώ να καταχωρήσω ό,τι θέλω, δεν σηµαίνει ότι αυτό θα γίνει και αποδεκτό στον έλεγχο. Ο σκοπός είναι να µπορείς να τεκµηριώνεις στην πράξη τις ενέργειές σου. Στο παράδειγµά µας το γεγονός ότι εκδόθηκαν 10 τιµολόγια δεν σηµαίνει ότι µπορεί να αποσβεστεί κατευθείαν το σύστηµα αντιχαλαζικής προστασίας, αφού τα πάντα εξαρτώνται από το είδος που κάθε φορά τιµολογήθηκε. Αν στο κάθε τιµολόγιο περιλαµβάνεται ένα διαφορετικό είδος κάθε φορά (π.χ. την 1η φορά όλο το δίχτυ, τη 2η φορά όλο το πλέγµα, την 3η φορά τα παλούκια στήριξης κλπ), αυτό σηµαίνει ότι αν δεν έρθουν όλα µαζί να εγκατασταθούν, το πάγιο δεν µπορεί να γίνει παραγωγικό, άρα δεν µπορεί κάποιος να ξεκινήσει να διενεργεί αποσβέσεις. Αντίθετα, αν σε κάθε τιµολόγιο περιλαµβάνονται όλα τα απαραίτητα για την κάλυψη µέρους του χωραφιού για το οποίο προορίζεται και µπορεί να λειτουργήσει, προφανώς και µπορεί να διενεργηθεί η απόσβεση.
Για µία ακόµη φορά, εµπλέκονται στο αντικείµενο µας άνθρωποι άσχετοι µε τα φορολογικά. Στον πελάτη, ο οποίος ήρθε στο γραφείο να κάνουµε τη δήλωση του ή να δούµε που βρισκόµαστε σε θέµατα φόρου κλπ., δεν έχω κανένα δικαίωµα να του υποδείξω πώς να ψεκάσει, πώς να ραντίσει και πώς να σπείρει. Έχω βαρεθεί να λέω τα ίδια και τα ίδια: το φθηνό κοστίζει ακριβά. Αυτό συµβαίνει όταν στην προσπάθεια να κερδίσεις πέντε φράγκα (ή και δέκα λένε µερικοί), απευθύνεσαι στο φίλο σου ο οποίος ήταν 40 χρόνια στην τράπεζα, αλλά «έχει τελειώσει το Οικονοµικό, τα ξέρει αυτός είναι δικός µου άνθρωπος». Κι όταν τα κάνει σκ… ο «φίλος», άντε µετά να βρεις την άκρη. Προσέξτε τις επιλογές σας κύριοι, γιατί από αυτές κρίνεστε.
Γενική αρχή: Ο καθένας να κοιτάει µόνο τη δουλειά του
Ξέρετε πολύ καλά τη γνώµη µου για τις συζητήσεις του καφενείου: ο Α’ έκανε έτσι, ο Β’ το έκανε αλλιώς και ο λογιστής του Γ’ αποφάσισε µε εκείνο τον τρόπο. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και µοναδική. Αυτό που είναι ίδιο σε όλες τις περιπτώσεις όµως είναι ένα: µε τα φορολογικά ασχολούνται οι Λογιστές-Φοροτεχνικοί. Κανείς άλλος.
Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Νομού Καρδίτσας)
agronews.gr