Δύο συν μία ρυθμίσεις για χρέη σε Εφορία και Ταμεία
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ζητήσει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να προχωρήσει στην εκπόνηση εναλλακτικών σεναρίων αναφορικά με την αύξηση του πλήθους των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών.
Οι δόσεις ανέρχονται σήμερα σε 12 και μπορούν να αυξηθούν σε έως και 24 στην περίπτωση έκτακτων φόρων (π.χ. κληρονομιές) σε συνδυασμό με αντικειμενική οικονομική δυσκολία του οφειλέτη για ταχύτερη εξόφληση ενώ η ένταξη στην πάγια ρύθμιση μπορεί να γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο ανεξάρτητα εάν η οφειλή έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη ή όχι.
Σε δηλώσεις της (χθες στην ΕΡΤ) η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο εξετάζει αύξηση του πλήθους των δόσεων της πάγιας ρύθμισης η οποία αφορά όλους τους φορολογούμενους. Η προοπτική αυτή δεν συνδέεται με τα σενάρια τα οποία επίσης τρέχουν και αφορούν μια νέα ρύθμιση σε έως και 120 δόσεις, η οποία θα αφορά επαγγελματίες.
Σε αυτό το μέτωπο, φως στις προωθούμενες αλλαγές ήρθαν να ρίξουν δηλώσεις (επίσης στην ΕΡΤ) της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου. Τα τελευταία σενάρια αφορούν σε μία ρύθμιση έως 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και μια αντίστοιχη ρύθμιση για χρέη στην εφορία, η οποία θα έρθει να καλύψει τους επαγγελματίες εκείνους οι οποίοι εξαιρούνταν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό επειδή είχαν κλείσει τα βιβλία τους.
Επομένως πέραν της επιδιωκόμενης αύξησης του πλήθους των δόσεων της πάγιας ρύθμισης, η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια νέα ρύθμιση διπλής όψης για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία ειδικά για τους επαγγελματίες οι οποίοι «κόβονταν» λόγω κλειστών βιβλίων από τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Η Έφη Αχτσιόγλου εξήγησε πως αυτή τη στιγμή το σχήμα που υπάρχει προκειμένου να μπορεί κάποιος να ρυθμίσει τις οφειλές του είναι αυτό του εξωδικαστικού συμβιβασμού, το οποίο έχει ειδικά χαρακτηριστικά, όταν κάποιος θέλει να ρυθμίσει τις οφειλές του προς το Δημόσιο. «Έχει μια πιο αυτοματοποιημένη διαδικασία» διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που θέτουν οι επαγγελματίες είναι ότι θα πρέπει να είναι ενεργοί – να έχουν, δηλαδή, ανοιχτά βιβλία – για να μπορέσουν να μπουν στον εξωδικαστικό.
«Όλες τις παραμέτρους τις μελετάμε, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ένα σχήμα το οποίο να είναι πιο εύκολο και πιο ευέλικτο» δήλωσε η υπουργός Εργασίας. «Αυτό που κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί είναι ότι θα βγάλουμε ένα ξεχωριστό σχήμα για τις ασφαλιστικές οφειλές στους πρώτους μήνες του 2019. Θα υπάρξει, λοιπόν, ένα νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σίγουρα διακριτό, κι ένα αντίστοιχο για την εφορία» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας, κάνοντας λόγο για δύο πιο ευέλικτους μηχανισμούς.
«Θα προσπαθήσουμε να έχουμε ένα σχήμα με έως και 120 δόσεις. Προφανώς, αν η οφειλή κάποιου είναι πολύ μικρή, θα μπορεί να την ρυθμίζει και σε 30 δόσεις» εξήγησε.
euro2day.gr