Απώλεια βιβλίων: Προϋποθέσεις για να απαλλαγεί κάποιος από το πρόστιμο των 2.500
Νομοθετική ρύθμιση απαιτείται για τη δραστική μείωση των προστίμων που αφορούν σε λάθη ή απώλεια που σχετίζεται είτε με απλογραφικά, είτε και διπλογραφικά στοιχεία.
Επανειλλημμένα έχει εκφραστεί η θέση από πλευράς των φοροτεχνικών, βάσει της οποίας η επιβολή των προστίμων, τα οποία ανέρχονται σε 2.500 ευρώ, αφορά ακούσιες παραβάσεις ή περιπτώσεις αμέλειας, οι οποίες ωστόσο επιβαρύνονται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι περιπτώσεις εκδήλωσης δόλου από πλευράς των κάποιων φορολογουμένων.
Η ρύθμιση αυτή απαιτεί ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών ως προς τη νομοθέτησή της, ωστόσο η πάγια θέση από πλευράς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του διοικητή της, είναι ότι πρέπει να υπάρχει ανοχή και κυρίως διάκριση των παραβάσεων μεταξύ τους, ούτως ώστε να διαπιστώνεται εάν και κατά πόσο υπάρχει πρόθεση από τον εκάστοτε παραβάτη ή όχι, όπως είχε αναφέρει και ο διοικητής της Αρχής σε πρόσφατη συνέντευξή του στην έντυπη Voria.gr.
Θυμίζουμε ότι η απώλεια βιβλίων και στοιχείων εντάσσεται από τις 17 Οκτωβρίου του 2015 στις διαδικαστικές παραβάσεις, όπως αυτές προβλέπονται από το άρθρο 54 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Πρόκειται επί της ουσίας για έλλειψη συμμόρφωσης του φορολογουμένου με τις υποχρεώσεις του για διαφύλαξη των βιβλίων που τηρεί και των φορολογικών στοιχείων που εκδίδει.
Προϋποθέσεις δικαίωσης και μη καταβολής του προστίμου
Προϋπόθεση για να μπορέσει ένας φορολογούμενος ,να αποφύγει το βαρύ πρόστιμο των 2.500, είναι να αποδείξει ότι η απώλεια των στοιχείων οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας, όπως είναι κλοπή, πυρκαγιά ή άλλα σοβαρά αίτια αυτής της μορφής.
Επίσης, ο φορολογουμενος δύναται να απαλλαγεί του προστίμου, εφόσον αποδείξει ότι έχασε τα βιβλία ή τα στοιχεία στο χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου του 2014 έως και 16 Οκτωβρίου του 2015. Πρόκειται για την περίοδο, κατά την οποία υπήρχε νομοθετικό κενό ως προς την αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων.
Πηγή: forologikanea.gr