Αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σήμερα το βράδυ – Τι περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος

Εντός αυτής της εβδομάδος, πολύ πιθανόν σήμερα το βράδυ, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση. Στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν σημαντικές παρεμβάσεις που θα προβλέπουν:

1) Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για το 2019 και στο 20% για το 2020.

2) Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%.

3) Αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και αυτοαπασχολουμένους:

α) Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή μειωμένου από 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

β) Μείωση των συντελεστών 29%, 37% και 45% κατά μία ποσοστιαία μονάδα για ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ.

γ) Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος που ισχύει για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες στα 8.636 ευρώ, με προσαύξησή του στα 9.000 ευρώ για 1 προστατευόμενο τέκνο και περαιτέρω προσαύξησή του κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο από το 2ο και τα επόμενα. Το αφορολόγητο θα παρέχεται έμμεσα μέσω έκπτωσης φόρου:

  • 777 ευρώ για κάθε φορολογούμενο χωρίς προστατευόμενα τέκνα
  • 810 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με ένα προστατευόμενο τέκνο
  • 910 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με δύο προστατευόμενα τέκνα
  • Περαιτέρω προσαυξημένης κατά 220 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

δ) Μείωση της ισχύουσας κατά περίπτωση έκπτωσης φόρου κατά 20 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ.

4) Μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 10% για όλα τα αγροτικά συνεργατικά σχήματα.

5) Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για 3 χρόνια.

6) Αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για 3 χρόνια και επανεξέτασή του κατά τον 4ο χρόνο.

7) Έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για την ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων.

8) Σταδιακή εφαρμογή και καθιέρωση ηλεκτρονικών βιβλίων στις επιχειρήσεις.

9) Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% που είναι σήμερα για τα είδη πρώτης ανάγκης που απευθύνονται στη βρεφική ηλικία.

10) Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% για τα κράνη μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων.

Προσδοκίες

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, αναμένεται να περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες αφορούν το σύνολο των φορολογουμένων και θα σηματοδοτούν τη μετάβαση σε μια εποχή σταδιακής αποκλιμάκωσης των φορολογικών βαρών. Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, κ. Β. Κορκίδης, προσδοκά στη δημιουργία ενός φορολογικού πλαισίου με αναπτυξιακή προοπτική, που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, να «αναπνεύσουν» και ικανού να προσελκύσει νέες επενδύσεις από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία της χώρας. Ένα αναπτυξιακό, δίκαιο και με προσδιορισμένους ορίζοντες φορολογικό ήταν και παραμένει το μόνιμο και διαχρονικό αίτημα του παραγωγικού ιστού της χώρας, που πρέπει επιτέλους να ικανοποιηθεί.

Ένας μικρότερος φορολογαριασμός και λιγότερα βάρη για τους μικρομεσαίους και τις επιχειρήσεις σημαίνει πάρα πολλά για τους περισσότερους, επισημαίνει ο κ. Κορκίδης.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με το νέο φορολογικό πλαίσιο αναμένεται να έχουν όφελος, καθώς φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί από το 22% στο 9%.

Το ΕΒΕΠ πιστεύει πως στην κυβέρνηση έχουν πρόθεση στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο να κάνουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις για να δώσουν «ανάσα» στη μεσαία τάξη που συρρικνώθηκε από την υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Β. Κορκίδης, καταλήγει πως η αύξηση της συνέπειας βοηθά τη μείωση της φορολογίας και επιμένει πως, με κάποιο τρόπο, πρέπει να αναγνωριστεί από το ΥΠΟΙΚ, αυτό που άλλωστε επιβεβαιώνει και η ΑΑΔΕ, ότι όσοι πλήρωναν φόρους εντός κρίσης είναι οι ίδιοι 7 στους 10 που εξακολουθούν και σήμερα να πληρώνουν εγκαίρως και με συνέπεια.

Πηγή: NAFTEMPORIKI.GR

Αναζήτηση βάση ημερομηνίας

Σεπτέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Φίλτρο ανά χρονολογία

Φίλτρο ανά κατηγορία